Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harry Potter

Harry Potter egy máguscsaládból származó, ún. „félvér” varázsló, szülei James Potter és Lily Evans (mugli születésű boszorkány). Mindketten egy nagyhatalmú sötét varázsló, Voldemort keze által haltak meg. Mivel anyja feláldozta magát érte, a kis Harryre küldött halálos átok visszaverődött az alig egyéves csecsemőről, és Voldemortot pusztította el fizikai valójában. Harrynek így nagyon kevés élő rokona maradt. Az egyiket, Sirius Blacket, Harry keresztapját, egyúttal James gyermekkori jó barátját vádolták meg azzal, hogy elárulta a gyermek szüleit, majd tömeggyilkosságot hajtott végre több varázstalan személy (mugli) és Peter Pettigrew ellen, ezért a történet kezdetén az Azkabanban, a varázslók börtönében tartják fogva. Csak a Harry Potter és az azkabani fogoly című részben bukkan fel és bizonyosodik be ártatlansága, miután megszökik a fogságból. A "Harry Potter és a főnix rendje" című kötetben pedig meghal. Harry jobb híján édesanyja testvére, Petunia néni családjához kerül. Petunia és férje, Vernon Dursley teljességgel varázstalan, és gyűlölik a varázsvilágot. Gyermekük, Dudley Dursley egy elkényeztetett, kövér fiú, aki állandóan terrorizálja Harryt.

Élete:A nagyhatalmú Albus Dumbledore, a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola igazgatója személyesen helyezte el a gyilkossági kísérletet csodálatos módon túlélő, sőt Voldemort hatalmának megtörése miatt a varázsvilág hősévé avatott Harryt Dursley-éknél. A támadásról Harrynek nem sok emléke maradt, csak egy villám alakú, mágikus sebhely a homlokán, ahol az átok eltalálta, és amely később lehetővé tette, hogy egyfajta telepatikus kapcsolatban legyen támadójával. Dursley-ék megpróbálták a kis Harryt normális emberként nevelni, és elhallgatták előle múltját. Szüleiről azt mondták, hogy autóbalesetben vesztek oda. Ellenszenvük mérhetetlenül sok szenvedést okozott Harrynek: a lépcső alatti gardróbban lakott, kopott és kinőtt ruhákat adtak neki ás kortársaihoz képest sokat dolgoztatták – ellentétben saját fiukkal, Dudley-val. A szülők példáját látva unokatestvére is rendszeresen megalázta, és az iskolában is megakadályozta, hogy barátokra találjon. 11 éves korában azonban fordulat következik be az életében: kap egy levelet, ám a bácsikája nem engedi meg, hogy elolvassa. Noha végül el kell menekülniük saját otthonukból az exponenciálisan növekvő mennyiségű, kitartó levéláradat elől, Rubeus Hagrid a Roxfort kulcs- és háztájőrzője végül megtalálja őket, és személyesen kézbesíti a levelet. Ebben az áll, hogy született varázsképességei miatt Harry felvételt nyert a Roxfortba, a három európai mágusiskola legrangosabbikába, amely valahol Skóciában van. Innentől kezdve hét éven és köteten keresztül, nagykoráig a Roxfort tanulója, és a Roxforthoz kapcsolódnak hajmeresztő kalandjai is. Múltjával Harry csak fokozatosan ismerkedik meg. Általában az őt mindvégig támogató és szemmel tartó Dumbledore az, aki hosszabb beszélgetések során saját és szülei életútjának kisebb-nagyobb szakaszait megvilágítja a számára. Harry azonban rendkívül jó képességekkel és nagy kíváncsisággal van megáldva, és ügyes érzékkel saját maga is kiderít sok mindent. A történet előrehaladtával az ifjú varázsló egyre nagyobb jelentőségű, az egész világot érintő események részese lesz, amellett kora előrehaladtával a magánélete is kitágul: megismeri a szerelmet, a féltékenységet, mind többször szembesülnie kell szerettei elveszítésével. 3 gyermeke születik Ginny Weasleytől: James Potter, Lily Potter, Albus Severus Potter.

Párszaszáj és egyéb különleges tulajdonságok: A mindvégig muglik világában élő Harry számára már a varázslóvilág puszta létének feldolgozása is hatalmas feladat – igaz, már korábban megfigyelt magán „furcsa dolgokat”: kívánságai teljesültek, és értett a kígyók nyelvén. Ez utóbbi tulajdonsága egyébként nyilván Voldemorttal fennálló különleges kapcsolatából származik, mivel még a varázslók között is igen ritka a párszaszájúság. A négy Roxfort-alapító közül egyedül Mardekár Malazár tudott párszaszóul és ezt a tulajdonságát örökölték leszármazottai, a Gomoldok is, köztük Voldemort, akitől később Harry Potter is elnyerte ezt a tulajdonságot a sebhelyen keresztül. Azonban mint később kiderült, Harry annak köszönhette ezen tulajdonságát, hogy tudtán kívül Voldemort belőle is Horcruxot csinált.

Családi öröksége: Az addig megismert világ mellett egy új, mesés perspektíva nyílik meg az ifjú Potter számára. Nem elég, hogy varázsló, de szinte mindenki ismeri és szereti. Szerencséjére a Gringotts – a varázslók bankja – trezorjaiban hatalmas mennyiségű pénz maradt rá szülői örökségéből, így semmiféle problémába nem ütközik a tankönyvek és más iskolai felszerelések, talár és a nélkülözhetetlen varázspálca megvásárlásakor. Emellett nem szabad kihagyni a láthatatlanná tevő köpönyegét, amely évszázadok óta apáról fiúra szállt a családban, és ami a A halál ereklyéinek egyike.

Varázspálcája: A varázslók pálca nélkül csak nagyon egyszerű vagy életmentő varázslatokat tudnak végrehajtani, sőt idegen pálcával is nehézkes dolgozniuk. Harry pálcája szokatlan, magyal-főnixtoll alapanyagú, a legjobb iparos, Olivander munkája. A pálcának csak egyetlen hasonmása van (a tollat adó főnixmadár, Fawkes, mindössze két tollat adakozott), ám az a pálca Voldemort Nagyúré, azzal követte el valamennyi gyilkosságát. (Ez a tény egyszer megmentette Harry életét: Voldemorttal vívott párbajában a mágus képtelen volt megölni őt, mivel az ún. testvérpálcák összekapcsolódtak a Harry Potter és a Tűz Serlege című epizódban.) Harry birtokolja a világ létező legerősebb pálcáját a Bodzafa pálcát is.

Baglya: A legtöbb varázslótanoncnak van egy-egy állata (patkányok, macskák, varangyok és baglyok jönnek számításba elsősorban), amely sok esetben hírvivő, de társ is a bajban. Harry hű segítője egy Hedvig nevű hóbagoly lesz,Kép  aki azonban a hetedik részben a Privet Driveról való szökés közben meghal.

Iskolaévei: Az első tanév kitüntetett jelentőségű minden varázslócsemete számára: beosztják őket a Roxfort négy házának egyikébe, megismerik a teljes mértékben sosem kiismerhető iskolát, a tanárokat – és természetesen barátokra és ellenségekre tesznek szert. Harry két legjobb barátja a vörös hajú, szegény, de nagymúltú családból származó Ron Weasley, valamit a mugli szülőktől származó, ragyogó eszű lány, Hermione Granger lesz. Mindhárom fiatalt a Griffendél házba osztja be a Teszlek Süveg, bár Harry esetében gondolkodnia kell a Mardekáron is – nyilván Voldemort hatása miatt. Halálos ellensége Harry legnagyobb ellensége Voldemort – csakúgy, mint az egész varázsvilágnak is –, azonban mivel a Sötét Nagyúr eleinte nagyon gyenge, mindennapjai során az iskolában inkább egy Draco Malfoy nevű, mardekáros fiúval és csatlósaival gyűlik meg a baja. Malfoy alapvetően származása miatt tesz keresztbe Harrynek (jónevű családja Voldemort híve évtizedek óta), de ez később mély személyes ellenszenvvé fajul.

 Cselekményben való szerepe: Harry Potter és a Bölcsek köve Harry a 11. születésnapján megtudja, hogy varázsló és felvételt nyert a Roxfortba. Az Abszol úton meg veszi a szükséges tárgyakat. Az iskolában szert tesz 2 jó barátra Ronra és Hermiónéra. Megtanul kvidiccsezni és nagyon fiatalon fogó lesz belőle. Barátaival megmentik a bölcsek kövét Voldemorttól, ezzel sokak tiszteletét kivívva. Harry Potter és a Titkok kamrája Harryt megszökteti Ron és odaköltözik a nyárra a Weasley családhoz. Mikor visszatér az iskolába kinyílik a titkok kamrája és egy szörnyeteg szedi áldozatait. Hozzá kerül egy napló amin keresztül megismeri Tom Rowlle Denemet, aki nem más, mint Voldemort. Tom elrabolja Ginnyt és leviszi a titkok kamrájába ahol Harry megmenti és megöli őt és a Baziliskust ezzel kiérdemelve az Önzetlenül AZ Iskoláért díjat. Harry Potter és az Azkabani Fogoly Harry akaratlanúl felfújja a nagynénjét ezért elmenekül otthonról. Megtudja, hogy egy körözött sorozat gyilkos meg akarja őt ölni, és azt is megtudja, hogy ő árulta el a szüleit Voldemortnak, ezért gyűlöli a férfi. Ám a végén kiderül, hogy nem Sirius Black árulta el a szüleit, hanem Ron patkánya: az animágus Peter Petigreuw. Az időnyerő segítségévael megmenti Siriust és Csikócsőrt és nagyon megszereti keresztapját. Harry Potter és a Tűz serlege Harryt Ron elviszi a kviddics világkupára, ahol halálfalók randalíroznak. Az iskolában benevzi valaki a Trimágus Kupára és a 3. próbán látja Voldemortot visszatérni, aki megöli Cedric Diggoryt, a bajnok társát. Kiderül, hogy az egészet egy Halálfaló tervelte ki, aki Százfülé főzet alatt az egyik tanáruk. Harry Potter és Főnix Rendje Senki nem hisz Harrynek, hogy Voldemort visszatér, ezér Harry megalapítja Dumbledore Seregét és ott gyakorolják a Sötét Varázslatok Kivédését. Harry és Voldemort kölcsönösen belelátnak egymás fejébe. Voldemort megakar szerezni egy jóslatot, hogy tudja miért kellett megölnie Harry szüleit. Ez nem sikerül neki mert Dumbledore rendje: A főnix rendje megakadájozza ebben. Ám a Minisztérium végre beismeri, hogy Voldemort visszatért. Sirius sajnos meghal. Harry Potter és a Félvér Herceg Dumbledore eljön Harryért és különórákat fog neki adni, ahol Dumbledore emlékeiben vájkálnak. Rájönnek, hogy Voldemort feldarabolta a lelkét és horcruxokat hozott létre. Elmennek megsemmisíteni az egyik horcruxot ám Dumbledoret megöli Perselus Piton. Harry Potter és a Halálos Ereklyék Harry Potter nem tér vissza az iskolába, hanem eldönti, hogy elpusztítja Voldemortot. Hermione Grangerrel és Ronald Weasleyvel együtt egyenként felkutatják őket és elpusztítják. A Roxforti csata végén az immár halandó Voldemortot legyőzi. Az epilógusból megtudjuk, hogy Ginny Weasleytől született három gyermeke: Lily Potter, James Potter, Albus Severus Potter.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Név

(Kovács Évi, 2015.06.28 08:57)

Nem Albus Severus Potter, hanem Albus Perselus Potter! Albus Dumbledorról és Perselus Pitonról kapta a nevét!

valami

(Vivi, 2010.12.07 19:58)

Ezt nevezem